ODSTRANJEVANJE KLOPA

Če se sprašujete o nevarnih živalih v našem okolju, ne pozabite na klope. Kljub temu, da so očem komaj vidni, pa pri ljudeh povzročajo obilico strahu, saj lahko prenašajo povzročitelje bolezni kot so lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza. Če klopa pravočasno odkrijemo in odstranimo, zmanjšamo možnost okužbe.

Klopa pravilno odstranimo s posebno pinceto za odstranjevanje klopov, ki je na voljo v lekarnah. Z omenjeno pinceto ga primite čim bolj pri koži. Skušajte ga izvleči počasi in ne sunkovito, saj je v tem primeru verjetnost, da se vam klop zatrga, večja. Če  delček klopa ostane v vaši koži, ga lahko skušate odstraniti s pomočjo igle oziroma počakate do naslednjega dneva, ko ga koža sama izrine na površje. Zatrgan klop ni razlog za obisk zdravnika oziroma ambulante nujene medicinske pomoči. Takšno stanje zdravju ni nevarno, prav tako ni večje verjetnosti prenosa okužbe s klopa na vas.

Na mestu pika klopa lahko nastaneta srbeča rdečina in oteklina, ki se pojavita kot lokalna posledica alergijskega ali toksičnega odziva na pik. Takšne težave izzvenijo v nekaj dnevih in zdravju niso nevarne.

Kdaj pa zaradi pika klopa morate nujno obiskati zdravnika? Kadar imate povišano telesno temperaturo, bruhate, imate hud glavobol ali v primeru, da se vam kjer koli na telesu pojavi (kolobarjast) izpuščaj.

Torej, če imate klopa ga lahko odstranite sami, zatrgan klop ni zdravju nevaren in zdravnika obiščite le v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja.  

Prihajajoče

Ni prihajajočih dogodkov

Povezane objave