Letos obeležujemo 10. obletnico delovanja preventivnega programa SVIT. Preventivni program je državni nacionalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na danki in debelem črevesju. Program je namenjen vsem moškim in ženskam od 50 do 74 leta, ki imajo urjeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Rak debelega črevesja in danke je četrti najpogostejši rak v Sloveniji. Bolezen se razvija dolgo, največkrat brez očitnih bolezenskih znakov. Na steni debelega črevesja se pojavijo spremembe, ki jih imenujemo polipi. Ti lahko povzročajo šibko, očem nevidno krvavitev. Če polip odkrijemo in odščipnemo pravočasno, preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. Tudi v začetni fazi je bolezen popolnoma ozdravljiva, oseba pa ohrani tudi kvalitetno življenje.

Kljub temu, da je program brezplačen, odvzem blata v domačem okolju neboleč, nezamuden postopek, bolezen pa zahrbtna in visoko smrtna, je v letu 2018, v občini Bled oddalo vzorčke blata le 66,92% vabljenih, v občini Gorje pa 64,62% vabljenih (vir: Letno poročilo o delovanju Programa Svit za obdobje od 1.1. do 31.12.2018).
Če potrebujete informacije, pomoč, nasvet, morda spodbudo ali strokovni nasvet, se lahko (po predhodnem dogovoru) vsak četrtek od 13. do 14. ure, oglasite na Svitovi kontaktni točki, v prostorih Zdravstveno vzgojnega centra, v Zdravstvenem domu Bled.

Vsak delovni dan nas lahko pokličete na telefonsko številko 030 708 565 ali pišete na e-poštni naslov: zvcbled@zd-bled.si.
Ne oklevajte in poskrbite za svoje zdravje tudi tam, kamor vaše oko ne seže!

Nika Teran, dipl. m. s

Prihajajoče

Ni prihajajočih dogodkov

Povezane objave