ROZA oktober na Bledu

 


Mesec oktober ali roza oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. V Sloveniji za to boleznijo vsakoletno zboli 1300 žensk, skoraj 400 pa jih umre. Rak dojke pa ne prizanese niti moškim. Vsakoletno jih zboli do 15, do 10 moških pa umre.

Za zmanjševanje umrljivosti je potrebno osveščanje o raku dojk, zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje. Ne boste verjeli, z zdravim življenjskim slogom se verjetnost, da boste zboleli za rakom dojke, zmanjša. Raziskave kažejo, da ima kar 25 do 33% obolelih prekomerno telesno težo in so premalo telesno aktivni. Tudi s  prenehanjem kajenja se verjetnost nastanka raka dojke pomembno zmanjša.

Za zdravje svojih dojk zaupajte svojim rokam in jim mesečno samopregledujte. Z zgodnjim samopregledovanjem boste svoje dojke poznali in prepoznali morebitne spremembe. Do menopavze naj bo to 7 do 10 dan po začetku menstruacije, kasneje, torej v menopavzi, pa si za samo pregledovanje  izberite en dan v mesecu. Skrbno pretipajte obe dojki in pri tem bodite pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in v obliki dojk. V primeru uvlečenosti bradavice, izcedka iz nje ali drugačni barvi kože na dojki se prav tako oglasite pri izbranem ginekologu.  

SAMOPREGLEDOVANJE:

  1. dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj. S krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se pomikajte proti bradavici.
  2. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko.
  3. Nagnite se naprej in spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti.
  4. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Sklenite še roke za glavo in jih preverite.

Z ohranjanjem ustrezne telesne teže, z rednim gibanjem, zdravo, uravnoteženo in redno prehrano lahko sami storite tri ključne korake, ki preprečujejo raka dojke. S samopregledovanjem boste spoznali svoje dojke in v primeru sprememb ali zatrdlin le te lahko pravočasno odkrili.

Prihajajoče

Ni prihajajočih dogodkov

Povezane objave