Vpliv telesne dejavnosti na zdravje

Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije je telesna dejavnost kakršnokoli telesno gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice in katerega posledica je poraba energije nad ravnjo mirovanja.

Gibanje je osnovna človekova potreba. Redno in zadostno gibanje ima veliko pozitivnih koristi v vseh starostnih skupinah.

Že zelo malo aktivnosti je potrebno, da ohranjamo telo zdravo in zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni. Poleg pozitivnega vpliva na telesno zdravje ima gibanje močan vpliv tudi na duševno zdravje in kakovost življenja.

Veliko raziskav opisuje, da nas telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni, krepi kosti in mišice, vzdržuje psihične in fizične sposobnosti telesa, zmanjšuje nivo stresa in depresije v telesu ter pomaga pri krepitvi samozavesti. V kombinaciji z ustrezno prehrano pa nas varuje tudi pred prekomerno telesno težo in debelostjo.

Zaradi hitrega življenjskega tempa nam velikokrat zmanjka časa za zadostno količino telesne dejavnosti. Zato se priporoča že samo nekaj minut hoje na dan, ki ohranja mišice v dobri formi in nam pomaga ohranjati našo neodvisnost in samostojno aktivno življenje.

Redna hoja ima veliko pozitivnih učinkov:
– vpliva na vzdržljivost srca;
– pospešuje krvni pretok;
– vpliva na moč in vzdržljivost mišic;
– krepi kostno in sklepno moč;
– ohranja gibljivost telesa.

 

Manca Vida, dipl. fiziot.

Prihajajoče

Ni prihajajočih dogodkov

Povezane objave